Archive

Archive for March, 2009

Friske grasrotmidler til Stranda Bygdalag

March 26th, 2009

grasrotandelen_logo_miniFlere har bidratt til at Stranda Bygdalag allerede har begynt å få grasrotmidler.  Bare to uker etter at det ble lagt  ut oppfordring om å støtte laget på denne måten, har det kommet inn over 700 kroner.  Det er svært gledelig for lokallaget vårt, og vi takker alle som bidrar. Vil du følge med på opptjente grasrotmidler for Stranda Bygdalag, kan du ta en titt på lagets side på Norsk Tipping.  Les mer om Grasrotmidler om du vil vite hordan du kan støtte laget uten at det koster deg en krone ekstra.

Stranda Bygdalag

Tømmerhogst på Høgdane

March 23rd, 2009

IMG_5433_kopi_2

Supereffektive skogsmaskiner angriper i disse dager granskogen på Høgdane på Rødland. Skogen som ble plantet på femtitallet er blitt hogstmoden og kan med god samvittighet fjernes. Etter hvert som skogen har vokst til og stjålet både lys og utsikt, har den stadig fått flere uvenner. Men nå lysner det. De som vanket her for 50 år siden forteller at de nå kjenner seg igjen slik det en gang var her.

Valaker Skog og Anlegg står for arbeidet. Noen få arbeidsdager brukte de to arbeidskarene å legge ned skogen bak gamle Rødland skule. Når skogsmaskinene er i stand til å håndtere over 15 meter høye grantrær som om de var fyrstikker, går det virkelig unna. Tiden på selve kuttingen måles ikke antall sekunder men i brøkdeler.

Skogsarbeiderne kunne fortelle om flere skuelystne. En kar hadde vært så begeistret at han med et smil hadde ”truet” med å stenge veien for å hindre at de dro før hele skogen på Høgdane var fjernet. Uavhengig av drastiske tiltak, vil skogsarbeidet fortsette, for de har heldigvis gjort hogstavtaler med flere av grunneierne på Rødland.

Stormen i fjor er den egentlige årsaken til at skogen nå felles. Tømmeret som ble meiet ned, kunne bare brukes om det ble hentet ut innen et år. Så denne gangen ble stormens ødeleggelser ”ikke så ødeleggende at det ikke var godt for noe”.

Film, Strandanytt

Familiekveld i Strandatun

March 16th, 2009

familiekveld

Lørdag 14. mars ble en ble en utrolig koselig kveld i Strandatun. Familiekvelden viste seg å bli IMG_4172_reden stor talentsamling der mange unge bidro til å underholde over 60 mennesker. Både besteforeldre, foreldre, småbarn, eldre barn og ungdommer var representert.

IMG_4170_redI velkjent stil ledet Paul festen på en god og avslappet måte. Ingvild var den første som fikk slippe til med sin fine sang, og deretter var det Ane sin tur.  Begge sang kjempefint slik de pleier og med playback som akkompagnement.  Som vanlig la Paul inn noen overraskelser og før maten, kom han inn i salen, utkledd som kokk og sang ”pølsesangen” sin. Flere i salen sang med på refrenget og det ble mye lått blant tilhørerne.

Folk hadde tatt med lørdagsmaten og det ble et flott og variert koldtbord. Det var rikelig med mat og selv om mage forsynte seg godt, var det mye mat igjen. Som en god storfamilie, hjalp alle til med å rydde IMG_4198_redopp.

Så var det Malin, Kristina og Viktoria sin tur. De sjarmerte virkelig med sin sang og dans. Det ble så fengende at folk i salen klappet takten under fremføringen. Der etter var det Ane og tante Malin sin tur som sammen sang en nydelig duett.

IMG_4189_redProgrammet fortsatte med en sketsj og de tre jentene Malin, Kristina og Viktoria, var igjen på gulvet. Stykket var delt i to med kostymebytte underveis.  Det var tydelig at småbarna syntes det var artig å se på, og de voksne lo.  Tonje overtok med sang og fin, klar stemme. For første gang fikk de frammøtte strandingene høre henne akkompagnere seg selv på piano. Kjempefint.

Kjell Ove inviterte barna opp for å synge samen med han. Han fikk barna til å rive seg løs, og de deltok både med sang og bevegelser til en stilig blues låt med fengende rytme.IMG_4191_red

Etter at alle hadde opptrådt, fremsette Paul forslag om at Stranda nå måtte profilere seg  som ”talent bygda” – tilsvarende slik “humør bygda” og “trivselsbygda” alt hadde gjort.

IMG_4192_red I løpet av kvelden ble det også tid til tre allsanger der Ruth Inger spilte gitar. Selv om  bygden var god på talenter, kunne nok allsangen bli bedre, i følge Paul.  Festen ble avsluttet med enda en sketsj fra de tre jentene, og igjen ble det latter i salen.

Bygdelaget er takknemlig for at Kjell Ove og Kjetil velvillig stilte med sitt flotte lydutstyr som var avgjørende for den musikalske opplevelsen.

Bygdekveld, Stranda Bygdalag, Strandanytt

Grasrotmidler

March 15th, 2009

 grasrotandelen_logo_mini1Nå kan du støtte Stranda Bygdalag uten at det koster deg en krone!

Grasrotandelen er en ordning fra Norsk Tipping, hvor du som registrert spiller kan velge ett lag eller én forening som du ønsker å støtte – din Grasrotmottaker. Vi oppfordrer deg til å støtte oss i STRANDA BYGDALAG! Tenk deg at du kan spille favorittspillene dine – Lotto, Tipping og Joker for eksempel – og samtidig gi noe mer til det laget eller den foreningen du selv ønsker å støtte. Dette er nå mulig via Grasrotandelen. Ved spill hos Norsk Tipping vil 5 % av innsatsen gå direkte til ditt lag eller forening (gjelder ikke Extra og Flax). Merk at Grasrotandelen ikke på noen måte går ut over innsatsen eller premien din – du blir ikke belastet noe for å være grasrotgiver. Du trenger Norsk Tipping Spillerkort for å knytte deg til Grasrotandelen. Spillerkort får du kjøpt hos kommisjonær, eller du kan bestille det på www.norsk-tipping.no. Vi oppfordrer deg til å knytte deg til ordningen allerede i dag, og du gjør det på en av følgende måter:

  1. Hos Kommisjonær: Ta med deg strekkoden og ditt spillerkort til en av Norsk Tippings mange kommisjonærer. Skriv ut strekkoden.
  2. SMS: GRASROTANDELEN 992805471 til 2020 (tjenesten er gratis).
  3. Internett: grasrotandelen.no eller norsk-tipping.no.
  4. Norsk Tipping Mobilspill.

Mer informasjon finnes på www.grasrotandelen.no. Her vil du også kunne følge med på hvor mye Grasrotandelene genererer for de enkelte Grasrotmottakerne. Vi håper at du velger å støtte Stranda Bygdalag.

STRANDA BYGDALAG

Organisasjonsnummer: 992805471

strekkode

32774992805471

Stranda Bygdalag

Familiekveld på Strandatun lørdag 14. mars

March 10th, 2009

familiekveldplakatBygdelaget inviterer til familiekveld på Strandatun, lørdag 14. mars kl 18:00. Alle, både store og små, er velkommen til en kjekk lørdagssamling hvor vi spiser, prater med gode venner og naboer, leker sammen, synger litt og får underholdning.

Arrangementet er gratis, men ta med deg mat, kald eller varm, som på en korgfest. Bygdelaget lager et stort felles matbod og holder kaffe, brus, brød og snacks.

Ta med hele familien.

Stranda Bygdalag

Bygdekveld, Stranda Bygdalag

Gangsti på Hølleland snart ferdig

March 7th, 2009

IMG_5060_redTirsdag i denne uken, gjorde Ivar Steinestø seg ferdig med sin del av arbeidet med gangstien på Hølleland. Stien er ferdig gruset og det er lagt jord langs kantene slik at stien glir fint inn i terrenget. Den gamle Strandavegen som en gang gikk her, er igjen farbar.
Ivar, som har holdt på med veiarbeidet siden før jul, forteller at det har vært trivelig å arbeide med stien. Han har hatt godt følge av barn som ivrig har fulgt med på arbeidet. En guttehytte stod i veien for stien, men Ivar laget nytt gruset fundament og flyttet varsomt den lille hytten noen meter til siden.
Flere, både store og små, har tatt deler av stien i bruk, både på sykkel og til fots. Det som gjenstår er å få ordnet og sikret den gamle steinbroen som går over bekken like nord for bedehuset.

Film, Gangveier, Stranda Bygdalag, Strandanytt

Finanskriser– trofaste gjengangere?

March 4th, 2009

brev-18-12-1931_kMange lar seg mer eller mindre bekymre over den økonomiske krisen som rammer verden akkurat nå. Noen bekymrer seg for usikker jobb og konkurser, andre for sparepengene og noen for mangel på lån. Det er nok ikke noe nytt og det har vært flere kriser før denne. Selv om det er gått 80 år, har vel de fleste fått med seg den store depresjonen på 1930-tallet etter det store børskrakket på Wall Street. Også den gang startet krisen i USA og spredte seg til hele verden, – og like til Stranda.
Brevet som er gjengitt under, beskriver litt av situasjonen den gang. Brevet ble for noen år siden funnet godt gjemt inne i veggen bak en dørlist i “gamlehuset i brekko” på Rødland. Det var skrevet i 1931 av Nils Rødland i Bergen til hans gamle foreldre som drev det lille og tungdrevne bruk 4 på Rødland. De gamle hadde nok ikke mye å rutte med, men likevel sendte de noen skarve poteter til byen for å dele på det lille de hadde. Det er ikke mange som bekymrer seg for poter og potetprisene i dagens krise. Budskapet hans var at “folk må ta det med ro, så kommen det nok seg igjen”.  Den leveregelen er like aktuell i dag også, får vi håpe.

Brevet ble sendt like før jul i 1931.

Kjære foreldre
Eg ser av brevet eg fekk at de sender poteter, men det skulle dere ikke gjøre. Potetene er så billige her i byen at det svarer seg nesten ikke å frakte på dem, og så får de for lite sjølve. Ja, det var no banken eg skulle skrive om.
Bergens sparebank er garantert av den norske stat og dersom sparebanken går konkurs er staten også konkurs og da har pengesedlene ingen verdi likevel.
Der er vist nok ingen som mister sine penger i Privatbanken heller, men de må ta det med ro, banken låner ut til bygning av hus og båter m.m. og får våre beløp inn igjen som renter og avdrag og kan soleis ikke skaffe penger til alle som stormer på med gråt og skrik so det er en ynk å sjå. Folk må ta det med ro, so kommer det seg nok igjen.
Eg har nokre kroner på en bok, men eg går ikke inn før enn eg treng om det. Det er mest landfolk som står i kø for å komme inn. Dei har fått kr 50,- til kr 100,- på hver bok om gangen. I dag er vist alt i orden igjen.
Tak for det de har sent, eg skal hente det i morgen, Eg skal gå til I. Andersen i morgen, Vi har fullt op å gjøre.
Kjærlig hilsen fra Nils. God jul. 18-12-1931


Historie, Strandanytt