Archive

Archive for June, 2009

Speilblank fjord

June 28th, 2009

imported-photos-00120

Stranda og Hindenesfjorden sett fra søre Hosøy en flott sommerdag med speilblank fjord. Bildet er tatt av Reidar Gade i 2007.

Bilder

Stor Jonsokfeiring i Askelandsvågen

June 25th, 2009

Drømmevær gjorde at flere enn vanlig tok turen til Askelandavågen Jonsokkvelden i år. Bygdelaget hadde satt opp stor grill, men den ble i minste laget når alle skulle steike sin medbrakte Jonsokmat. Det var trangt om parkeringsplassen og litt kaotisk ble det når andre biler skulle fram eller inneparkerte biler måtte hjelpes ut, men alle tok det med godt humør.

Barn i alle aldre vrimlet over alt. Noen badet, andre vasset og mange fanget gråkrabber i fjæresteinen. Fiskekonkurransen var en av kveldens høydepunkter. Mange prøvde fiskelykken og vinneren ble Kristina Eknes som fikk en stor og flott torsk. Hvem som skulle få premie for minstefisken, var verre å avgjøre fordi det var to som hadde fått helt like miniberggylter.

Jonsokbålet som ble tent like over klokken ni, varmet så godt at det var tilløp til antennelse på andre siden av veien. Det som var av bøtter og kar ble brukt til å hente sjøvann for å dynke det tørre gresset. I tillegg ble det koblet opp hageslage, for sikkerhets skyld.

Med varme fra bålet, lav sol over Myking og reflekser fra hele Hindenesfjoreden, var det stemningsfullt, da Mathilde og Ruth-Inger fant fram gitarene sine og spilte til allsang. Visene ”Sumarvind” og ”Du skal ikkje sova bort sumarnatten” traff godt og gjorde det vanskelig å gi slipp på den fine kvelden som ble slik vi drømmer om at Jonsok skal være.

Bilder, Mediestoff, Stranda Bygdalag, Strandanytt ,

Bygdelaget inviterer til Jonsok-feiring i Askelandsvågen

June 20th, 2009

23_06_2008-jonsok4

Bilde: Jonsok 2008

Jonsokaften, tirsdag 23. juni,  blir det familiearrangement på Lundesteinen/Askelandsvåg.  Bygdelaget setter opp noen bord med benker og holder varm grill fra klokken 18:00.  Ta gjerne med med egne stoler og bord om du har. Som vanlig blir det fiskekonkurranse, leker og allsag. Nordavinden hindret oss i å tenne bålet i fjor, så det brenner vi i år i stedet. Det kan være lurt å parkere langs hovedveien. Alle er velkommen.  Se video fra Jonsok 2008. 

Stranda Bygdalag, Strandanytt ,

Øvreås Kapell fekk 10.000 kroner frå Sparebanken Vest

June 17th, 2009

Sparebanken Vest, Visjon Vest, har tildelt allmennyttige midlar til Øvreås kapell. På ein tilstelling i dag, ved Nordhordland Fokehøgskule på Frekkhaug, mottok Kjell Harald Nedreås ein gåve på 10.000 kroner frå Sparebanken. I heile Nordhordland har Sparebanken delt ut omkring 1,5 millionar fordelt på 144 lag og foreiningar.

Kapellet på Øvreås har i lengre tid trengt vedlikehald. Kjell Harald har sett behovet og har saman med Stranda Bygdalag, søkt økonomisk støtte frå både Lindås Kyrkjelege Fellesråd og Sparebanken Vest. Før jul vart soknerådsformann Asbjørn Gjelsvik, soknerådsmedlem Egil Toft og byggmeister Helge Færø inviterte til ei synfaring av kapellet og ei vurdering av nødvendig vedlikehald. De tildelte midlane frå Visjon Vest er ikkje nok åleine, men vil gi eit vesentleg bidrag til det nødvendige vedlikehaldsarbeidet.

Stranda Bygdalag, Strandanytt

Fint vær og godt frammøte på årets Strandamarsj

June 7th, 2009

Nesten 40 store og små deltok på årets Strandamarsj fra Høgdane til Eggane. Yngstemann, Olav Fykse, bare 2 år, fikk sitte i bæremeis det meste av turen, men ellers måtte nok alle andre bruke egen hjelp for å komme seg til topps på Velandseggene, 446 meter over havet. Storhogst på Høgdane i vår, hadde rasert første del av stien, men alternativ rute var ryddet og ordnet av de to ungdommene

Sigve Hindenes og Stein Inge Andås. Sigve (16 år), hadde bygget og lagt ut flere gangstier av bjørk over de mest gjørmete stedene.  Heldigvis hadde tørt og fint vær den siste tiden, gjort sitt til at det stort sett var fast og fint å gå.

Vel framme på toppen var det tid for å nyte den flott og storslage utsikten sammen nistemat, kaffe, og gjerne sjokolade og deilige jordbær. Praten gikk om løst og fast, og om tidligere naturopplevelser, både på Velandseggene og andre steder. Tradisjonen tro var det turpremier til de som var heldige og ble trukket ut. En gruppe fortsatte videre innover eggene og like til Ostereidet. Andre fulgte stien ned til Rød, mens noen valgte ruten ned til nærmeste vei på Øvre Veland.

Se bilder fra turen.

Stranda Bygdalag, Strandamarsj

Bilder fra Strandamarsjen 2009

June 7th, 2009

Veteranbil på Strandavegen

June 3rd, 2009

Kanskje du allerede har sett den flotte veteranbilen, en blå boble og 66 modell, komme kjørende på Strandavegen. Eieren, Haldor Rød, kjøpte bilen som en 12 år gammel bruktbil, allerede i 1978. Etter å ha kjørt bilen i fem år, ble den satt bort på løen, og det gikk hele 25 år før han tok fatt på restaureringen i 2003. Da var bilen moden for totalrenovering, noe som skulle bli en lang og møysommelig prosess.

Haldor ville gjøre det meste selv og demonterte hele bilen til miste detalj. Han gikk til innkjøp av sandblåserutstyr, men møtte veggen bokstavelig talt i sin egen kjellergarasje og hele prosjektet holdt på å stoppe opp. Da han senere fortsatte, måtte han lære seg sveiseteknikk. Han kjøpte sveiseapparat og startet med det vanskelige, å sveise 1 millimeter tynne bunnplater.

Sammen med sin gode venn og nabo, Egil Toft, ble motoren plukket helt fra hverandre og rengjort etter alle kunstens regler. I dag framstår motoren som om den skulle være ny og den går som en klokke. Før lakkering ble hele karosseriet demontert slik at alle metalloverflater, også skjulte, skulle forsegles med lakk. Lakkeringen ble utført av Hodneland Karosseri , med flott blå originalfarge og med korrekt fargekode, selvfølgelig. I dag skinner bilen som en ny bil. Restaureringsarbeidet på ikke synlige steder er minst like godt som på det synlige, for Haldor er grundigere enn de fleste.

På spørsmål om hvordan han hadde fått tid til alt arbeidet, svarte han at tiden var det hans snille og tålmodige kone, Kari som hadde gitt han. Se bilder fra lakkeringen på ”Hodneland karosseri og lakkering” sine nettsider. Ta en tur:

Strandanytt ,

Bilder av veteranbilen til Haldor Rød

June 3rd, 2009

Modell: Volkswagen 1966

 


Strandanytt

Strandamarsjen 2009

June 1st, 2009

strandaamarsjen_2007_v4cs-1-of-1

Foto: Strandamarsjen 2007

Søndag 7. juni er det igjen tid for Strandamarsjen, i regi av Stranda Bygdalag. Vi startar på Høgdane kl 13:00 og går til Velandseggen som ligger 446 meter over havet og med storslagen utsikt i alle retninger. Strandamarsjen er en flott trimtur, men husk gode sko eller støvler. På toppen blir det loddtrekning  på startnummer. Gratis buss til Høgdane går fra Ostereidet klokken 12:30. Dersom du parkerer bil på Ostereidet, kan du gå hele turen over Velandseggene til Ostereidet. Møt fram, så vi kan ha ein kjekk tur sammen!

Stranda Bygdalag

Stranda Bygdalag, Strandamarsj ,