Archive

Archive for August, 2009

Steinras i Kvammaberget

August 30th, 2009

Ras Kvammaberget 0809 (1)

Foto: Stein Veland

Bare noen titals minutter etter at skolebussen med over 50 barn fra Ostereidet skole, hadde passert, kom store steiner på inntil halvannet tonn rasende nedover Kvammaberget og dundret i veibanen. Steinene må ha hatt god fart og krysset veien før de slo hull i veibanen og betongmuren på sjøsiden.

Ras Kvammaberget 0809 (2)

Raset skjedde torsdag i forrige uke (20.8) kl. 15.30. Det hadde regnet om natten og rasdagen blåste det sterkt fra sørøst. Åsen over veien er bekledd med både barskog og løvskog, og folk i nærheten hevder å ha sett rotvelt bare minutter før raset gikk.

For få år siden ble rasstedet renset og sikret med bolter og nett. Lokalkjente mener at det oppe i åsen i Kvammaberget finnes mange steiner som kan løsne ved ugunstige forhold.
Ras Kvammaberget 0809 (3)De synlige skadene av raset virker skremmende og situasjonen i Kvammaberget oppleves som usikker. Turid Hølleland, leder av gruppen ”Fokus Fylkesvei 394″, oppfordrer ansvarlige for veien å innhente fagkyndige til befaring av rasstedet. Hun har sendt brev til Statens Vegvesen. Videre håper hun at alle på Stranda vil  bidra med å dokumentere alt som raser ned på Strandaveien. Ta bilder, gjerne med mobilkamera, og send eventuelle bilder til Turid Hølleland: turid.holleland@gmail.com

Fokus Fylkesvei, Strandanytt

Bygdevandring søndag 30. august

August 21st, 2009

Nesbøkaien – Gjelsvik – Rødland skulehus

 

Rødland skule 100 år

Frammøte på Nesbøkaien kl 13.00.
Avslutter ved Rødland skule med servering av gryterett.

Stranda Bygdalag si lokalhistoriske bygdevandring starter på Nesbøkaien der Svein Nesbø tek oss med attende i tida. Me går so til Gjelsvik og inn i Gjelsvikbotn der Sigurd Veland vil gje oss Gjelsvik si soge.
Vandringa vil ende opp på ”tumleplassen” til Rødland skulehus. Det er i år 100 år sidan huset blei reist og teke i bruk som skulehus. Me vil markere dette med nokre innslag.
Det vert høve til å vandre i tunet, og ein får lov å stige innom i huset om ein vil mimre om skuletia og dagar og tid som har svunne. Anders Veland vil mellom anna gje oss ein innføring i husbygginga, og me vil og syngje to – tre gode gamle skulesongar. Vel møtt.

Stranda Bygdalag

Bygdevandring, Stranda Bygdalag, Strandanytt ,

Sigve Hindenes gikk 5 uker i fjellet fra Sverige og hjem

August 16th, 2009

sigve_start1Sigve, 16 år og bosatt på Rødland, har gjennomført en bragd av de store i sommer. Nettopp ferdig med 10 klasse la han i vei på sin drømmetur 26. juni. Fra utgangspunktet, Gravlesjø i Sverige, brukte han 37 dagsetapper, hver på 20-30 kilometer, før han endelig var hjemme igjen ved familiehytten over Einestrand. Det meste at tiden vandret han alene i fjellet med sin 24 kilo tunge sekk. Føttene holdt, men nye gode fjellstøvler til normalpris over 3000 kroner, var godt slitt etter de over 700 kilometer som han la bak seg.

Ruten han hadde valgt (Se kart under), førte han først gjennom Femundsmarken, deretter Rondane og Jotunheimen, og videre over Fillefjell. Etter å ha krysse Hemsedalen bar det over Hardangevidden Vest og over deler av Vikafjellet før han avsluttet med å gå Stølsheimen på langs. Han forteller at de første dagene var han litt øm i musklene etter lange dagsetapper, men så gikk det bedre. Verre var det med myggen som angrep i store mengder og var svært hissig, spesielt i området rundt Femunden. To lag med klær var ikke nok til å hindre myggen i å bite og det endte med sår som ga synlige arr selv etter at han var framme 5 uker senere.

Sigve hadde planlagt ruten slik at det skulle være mulig å kjøpe mat underveis. Ofte laget han seg varm mat på eget kokeutstyr etter fullførte dagsetapper. Og skulle det røyne på, hadde han med seg nødproviant. Til og med fiskeutstyr dro han med seg. Mens Femunden lå speilblank i flott solskinn, halte han i land en flott ørret på godt over kiloet. Han skulle gjerne ha steikt fisken, men hadde hele 7 timer igjen av dages etappe og måtte derfor slippe fisken fri igjen. Halvparten av nettene tilbrakte han i sitt lille fjelltelt. Ellers overnattet han i fjellstover og hytter. Det var ikke alltid like lett å finne egnet teltpalass i det røffe terrenget. Ofte stakk torven opp som byller i teltbunnen og gjorde det vanskelig å finne behagelig liggestilling. Men Sigve viste råd og skar like godt bort torvtoppene med fiskekniven.

sigve-vandrerute-sommer-2009-korr

Turen var nøye planlagt og han hadde investert i mye godt turutstyr og var blitt sponset av flere firma, blant annet Oslo Sportslager  og Sportsnett Norge . Han var nøye med sikkerheten, tok ingen sjanser og holdt seg i ro når det var tåke. Sigve var aldri redd og var daglig i mobilkontakt med familien hjemme, men innrømmer at det var til tider tøft.  Likevel var han alltid fast bestemt på å gjennomføre turen. Eneste gang han var i tvil, var da han ble spysjuk i to hele dager. Tredje dagen var han helt tom for krefter. Han kom seg likevel videre disse dagene også.

På spørsmål om hva som fikk han til å legge i vei på en så lang tur, svarte han enkelt at det var lysten til å oppleve den flotte naturen. For å kunne ta litt av opplevelsen med seg hjem, hadde han kjøpt seg nytt digitalkamera. Resultat ble en lang serie med flotte bilder som du kan se et lite utdrag fra.

Les mer i avisen Nordhordland.
Les mer i avisen Strilen.

Strandanytt

Bilder fra Sigves fjelltur

August 16th, 2009